Please help. No spark and going to France next Saturday!!

An alchemy of sparks, copper wire and earth

Moderators: User administrators, Moderators

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

I'm still not able to start my van. This all started one morning last week when it just wouldn't fire up. Starter turns, fuel is delivered but no spark so no start. Things I've done so far:
Checked HT leads....although no spark even at king lead
Changed coil for new Bosch one....still no change
Recently fitted new starter due to old one slipping....but been running fine for 3 weeks
Changed 2 large cables from alternator to starter as these looked knackered, and plugged each wire direct into alternator as the moulded plug was looking way past it
Measured voltage at starter....12.7v at battery connection, 10.3v at solenoid whilst cranking
Also, the oil and ignition lights don't come on when you turn on the ignition.

I'm now stuck as my little knowledge has been exhausted!!!

Any help would be appreciated :ok

Thanks

Paul
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

Have you got 12v at the black cable to terminal 15 of the coil with the ignition switched on and when cranking the engine.
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Just checked....12.7v with ignition and 10.6v whilst cranking
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

Save me writing it all again, check ignition as in this post.

http://forum.club8090.co.uk/viewtopic.p ... l#p7807953" onclick="window.open(this.href);return false;
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Think I got that right. Shoved a wire into the centre slot on the connector from the hall unit at the dizzy end, held king lead near earth (dizzy end) and with just ignition on, not cranking, scraped wire on block....nothing. With ignition still on, shoved multimeter leads into 2 outside slots of same connector and got nothing. Does this mean hall unit is gone?

Thanks for help so far mate
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

paulandchez wrote: Does this mean hall unit is gone?

No
If the hall unit had gone you would have got spark the problem is around the amplifier.

As you you have now power on the outside pins then check the brown earth wire from the amplifier is connected to the engine block (it usually connects to a tag on the distributor mounting bolt) and the black wire from the amplifier is connected to the terminal 15 on the coil.

Are the wires to the idling stabiliser connected?
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Had to nip out but will check when I'm home. The idle stab connections are plugged into the unit defo
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

paulandchez wrote:Had to nip out but will check when I'm home. The idle stab connections are plugged into the unit defo

Try it with the idling stabiliser unpluged and the plugs joined together.
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Right back now. As you can see, the earth is connected to the dizzy clamp, and you can see the extra red cable I've added to link the earth back to the tinware where the coil is currently. I added this just to try and make better earths. The tinware is then attached to the body.

The black wire is connected to the +15 on the coil along with a green/black wire, both do which come out of the plastic junction box near the rear of the bay.
Did the test again with the idle stab cables connected together and got same result

Image
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

Next you need to check the amplifier plug wiring. Remove the plug from the amp switch the ignition on and check power at the pins. Pin are numbered right to left. Pin one right hand side of the plug.
Pin 1 green should read 12v
Pin 4 should read 12v

Set your multimeter to ohms
And take readings between these points
All readings should be near 0 Ohms
Pin 2 brown to earth
Pin 3 brown/white to brown/white on distributor plug
Pin 5 Red/white to red/white on distributor plug
Pin 6 Green/white to green white on distributor plug

If they all check out then it is a faulty amplifier.
One final check just to make sure it is not the coil even though it is new. With everything reconnected use a 12v bulb test lamp between terminal one on the coil and earth crank the engine if the light does not flash then that confirms the amplifier.
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Ok I get12v at 1
Nothing at 4

About 2 ohms at 2
All the rest are open circuit.

Just to double check, you did mean this plug below, and I reconnected the dizzy plug first too

Image
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

Just knocked up a couple of leads and only bulb I had was an interior cab bulb, but with ignition on it was lit, and cracking didn't change that. It stayed lit constantly
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

paulandchez wrote: Nothing at 4

You know that plug we talked about a while ago is it in?
Last edited by bigherb on 26 Jul 2014, 17:58, edited 1 time in total.
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

User avatar
paulandchez
Posts: 186
Joined: 25 Mar 2013, 23:29
80-90 Mem No: 12181
Location: Preston, Lancashire

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by paulandchez »

All plugs are connected as normal except the idle stabs are plugged together
T25 Westfalia 2.0l Aircooled 1980 in a nice beige colour with a bit of antique steel thrown in

User avatar
bigherb
Posts: 2417
Joined: 27 Mar 2008, 13:50
80-90 Mem No: 5789
Location: West Kent

Re: Please help. No spark and going to France next Saturday!!

Post by bigherb »

No power to pin 4 is your problem, check the black wire from pin 4 is connected directly to terminal 15 on the coil that is the wire that powers the amplifier.
1982 Camper 1970 1500 Beetle Various Skoda's, Ariel Arrow

Locked