van keeps loosing power

Big lumps of metals and spanners. Including servicing and fluids.

Moderators: User administrators, Moderators

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

van keeps loosing power

Post by father of 2 »

morning all,

so started to have a issue with my engine, it was fine last year and now i dragged it out to work on the poptop, the engine worked fine for about 5 mins then going at 50 down the road it started to hold back and popped quite a bit. it lost all power untill i lifted my foot off the pedal a bit then it seemed to pick up and then back on, it did it more.

its a 2l aircoled engine with twin 40 webbers. does anybody have any ideas what it can be. had new plugs and leads last year.

would the icu be a problem? all the vacuums are good and connectors.

cheers all for any help 
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

User avatar
Mocki
Membership Admin
Posts: 15635
Joined: 29 Sep 2005, 09:27
80-90 Mem No: 428
Location: Mansfield tel/txt 07947137911
Contact:

Re: van keeps loosing power

Post by Mocki »

No ECU on the CU as standard.

more likely to be fuel , either contaminated, old , or restricted . 
check the filter down by the tank ( that should be the only filter by the way ) and chEck the fuel lines are not perished or breaking down , leaking or causing contamination in the carbs .

fuel lines are really important, especially if the van has been stood 
Steve
tel / txt 07947137911
Image
just one shade of very fast grey
________________

1989 2.1LpgWBX HiTop Leisuredrive Camper

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

Re: van keeps loosing power

Post by father of 2 »

hi,
its has an ignition control unit on the side of the engine bay that works the hall sensor.

i put a new fuel system in it last year front to back, tank, breathers, lines and a pressure regulated electronic fuel pump and 2 fuel filters, 1 between the tank and pump and one between the pump and carbs, just for peace of mind.

since doing all this work i have done about 500 miles with no problem at all, but got it out 2 weeks ago and now its playing up.

cheers for the reply
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

TONYT25T25
Posts: 607
Joined: 16 Sep 2013, 17:19
80-90 Mem No: 13596
Location: Hampshire

Re: van keeps loosing power

Post by TONYT25T25 »

Unsure if this is help full but does it only conk out whilst underload, does it have the same symptoms after leaving it stationary and idling for a while.
1984 Campervan 1.9DG Petrol WBX

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

Re: van keeps loosing power

Post by father of 2 »

hi tony,

It doesnt as such conk out but when it is under load it will go from 50 down to 30, like its massivley holding back then the back firing starts and a smell of fuel a little, take my foot off as im still rolling and it seems to stop doing it then back under load it starts again. if i let it idle after this problem but without turning it off its fine.

im pulling my hair out about it as i want to start using it again now that the weather can only get better and the days last longer.

cheers tony
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

User avatar
Mocki
Membership Admin
Posts: 15635
Joined: 29 Sep 2005, 09:27
80-90 Mem No: 428
Location: Mansfield tel/txt 07947137911
Contact:

Re: van keeps loosing power

Post by Mocki »

There should not be any fuel filters in the engine bay , especially on a air cooled . 

condensation in the metal tank causes water in the fuel , and this modern petrol "goes off" very quickly, as proven by many lawn mowers not working after being not used for the winter .

I stand by my original answer , check the filter down by the tank , check for water . 
Steve
tel / txt 07947137911
Image
just one shade of very fast grey
________________

1989 2.1LpgWBX HiTop Leisuredrive Camper

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

Re: van keeps loosing power

Post by father of 2 »

there isnt a filter in the engine bay. both filters are under the van with the fuel pump.

i will check that out mocki, check the obvs first.

cheers mate
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

300CE
Posts: 2219
Joined: 16 Aug 2012, 13:05
80-90 Mem No: 12017
Location: Sidcup, Kent

Re: van keeps loosing power

Post by 300CE »

As has been said, it’s been sitting a while so there’s probably a bit of condensation about - I’d give all the electrical components a clean up including the distributor/cap etc.

I’d also put some super unleaded in and then give it an Italian tune up on an A road.
'86 DG, Weber Carb

davidoft1
Posts: 1474
Joined: 27 May 2009, 18:56
80-90 Mem No: 16628
Location: hayling island

Re: van keeps loosing power

Post by davidoft1 »

The dying sounds like fuelling, but the popping ignition, check for damp in the distributor cap
Etc

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

Re: van keeps loosing power

Post by father of 2 »

I'll have a go at that aswell,

Cheers guys for your help and I'll keep youbposted
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

User avatar
Cobra88
Posts: 882
Joined: 03 Apr 2018, 18:24
80-90 Mem No: 16481
Location: Ipswich

Re: van keeps loosing power

Post by Cobra88 »

Rotor Arm
____________________________________________
84 CaravelleGL 1.9 DG WBX Bronze Beige Metallic auto

father of 2
Posts: 19
Joined: 17 Apr 2013, 19:08
80-90 Mem No: 12228
Location: Camberley, Surrey

Re: van keeps loosing power

Post by father of 2 »

so i just purchased all the ignition bits, from the icu all the way to the plugs and everything in between. someone is coming to look at the carbs and tuning it on sunday, also doing the rocker arm gaps. looked at the fuel filters and there is no water in them both or grime/sediment.

lets hope this sorts it out, ill then have to give it the italian tune up the a road :P

if that doesnt then it will be in the classifieds!!

cheers all again
80-81 X reg 2ltr air-cooled with twin 40 Webbers
It is what I have made it, from what it used to be!
 

davidoft1
Posts: 1474
Joined: 27 May 2009, 18:56
80-90 Mem No: 16628
Location: hayling island

Re: van keeps loosing power

Post by davidoft1 »

father of 2 wrote: 31 Jan 2021, 17:44 so i just purchased all the ignition bits, from the icu all the way to the plugs and everything in between. someone is coming to look at the carbs and tuning it on sunday, also doing the rocker arm gaps. looked at the fuel filters and there is no water in them both or grime/sediment.

lets hope this sorts it out, ill then have to give it the italian tune up the a road :P

if that doesnt then it will be in the classifieds!!

cheers all again



It gets very expensive very quickly just keep throwing money and parts at stuff, it need diagnosis

weimarbus
Posts: 662
Joined: 19 Jun 2010, 12:53
80-90 Mem No: 10165
Location: coulsdon

Re: van keeps loosing power

Post by weimarbus »

With the weather conditions lately it may be carb icing this will cause it to run lumpy and rich with no power used to be called '8 stroking' if it restarts after standing when run with these symptoms, the heat from the engine will de-ice the carbs and it should run properly again. Worth checking, if you leave the engine cover off and drive it, when it starts to play up, look around the manifolds and base of carbs for frosting.
1985 hi-top 2.1MV with DG carb and LPG
1955 trials buggy with 1.9 DG high lift cam and twin dell's (now sold)
1972 1303 beetle
1992 Audi 100 2.8 quattro estate
1967 Vw  Madison kit

davidoft1
Posts: 1474
Joined: 27 May 2009, 18:56
80-90 Mem No: 16628
Location: hayling island

Re: van keeps loosing power

Post by davidoft1 »

I would suggest considering the time of year and the time unused it’s almost certainly damp in the ignition system

Post Reply