Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Big lumps of metals and spanners. Including servicing and fluids.

Moderators: User administrators, Moderators

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

I joined a long time ago when I lived in England and had a late ex German army doka with a non turbo 1.7 llr Diesel engine.
Lots has changed, I now live in Australia and have found a syncro 17 years after first coming here and trying to find one.
Thing is there was no compression on number 3, I came by a pair of heads with the C suffix, looked broadly the same so I fitted them but there is a valve issue whereby the rocker is pushing the valves down even with the adjusting screws wound right out. Am I missing something or are these just not compatible?

Lucas
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

User avatar
itchyfeet
Posts: 12391
Joined: 23 Jul 2007, 17:24
80-90 Mem No: 12733
Location: South Hampshire

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by itchyfeet »

I guess you have a late WBX would be helpful to say :D

push rod sitting on edge of hydraulic lifter / tappet probably.

I use a USB endoscope to check they are seated.
1988 DG WBX LPG Tin Top
1989 DJ digijet WBX Holdsworth Villa 3 Pop Top
itchylinks

User avatar
silverbullet
Trader
Posts: 14087
Joined: 08 Jun 2009, 09:51
80-90 Mem No: 6908
Location: Surrey Syncronaut #156
Contact:

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by silverbullet »

Or an LED penlight and a keen eye ;)

Sent from my S60 using Tapatalk
85 syncro Caravelle twin slider Oettinger T3200E-6
90 SA Microbus supercharged wbx/UN1 project
52 Audi A2 1.4 SE with lots of toys

http://www.025motorsport.com

User avatar
itchyfeet
Posts: 12391
Joined: 23 Jul 2007, 17:24
80-90 Mem No: 12733
Location: South Hampshire

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by itchyfeet »

silverbullet wrote:Or an LED penlight and a keen eye ;)

Sent from my S60 using Tapatalk

yes that's fine with the engine on the bench but I have a big head and it won't fit when the engine in in the van :lol:
1988 DG WBX LPG Tin Top
1989 DJ digijet WBX Holdsworth Villa 3 Pop Top
itchylinks

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

I'm not really sure what the engine is, I was told it's a 1.9. So they are compatible? So far have done 1 head and all springs are being compressed by the rocker with the adjusters removed?
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

User avatar
itchyfeet
Posts: 12391
Joined: 23 Jul 2007, 17:24
80-90 Mem No: 12733
Location: South Hampshire

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by itchyfeet »

Pics say alot

You can add pics here and copy BB code link then paste in you post on here
https://www.techpowerup.org/upload" onclick="window.open(this.href);return false;

pic of old head pic of new head etc.
1988 DG WBX LPG Tin Top
1989 DJ digijet WBX Holdsworth Villa 3 Pop Top
itchylinks

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

Things have changed a bit, bb codes and uploads! I'll get my head around it today
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

The existing heads are 025101375, the ones I have found are 025101375C. I've found a thread in technical about it but no definitive answer in if they work of it I've got something wrong?
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

User avatar
silverbullet
Trader
Posts: 14087
Joined: 08 Jun 2009, 09:51
80-90 Mem No: 6908
Location: Surrey Syncronaut #156
Contact:

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by silverbullet »

The early non-suffix heads might well be the small-valve DF items.
What's the engine code? (Not definitive but it all helps)
Sent from my S60 using Tapatalk
85 syncro Caravelle twin slider Oettinger T3200E-6
90 SA Microbus supercharged wbx/UN1 project
52 Audi A2 1.4 SE with lots of toys

http://www.025motorsport.com

User avatar
ajsimmo
Trader
Posts: 2074
Joined: 23 Mar 2009, 14:06
80-90 Mem No: 6542
Location: Isle of Arran
Contact:

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by ajsimmo »

Ah, we have parallel threads going. I've already answered this on the other one.

Here you go
http://forum.club8090.co.uk/viewtopic.p ... 2#p8239302" onclick="window.open(this.href);return false;

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
The Campershack - Just T3s
WBX Rebuilds, Upgrades & Engine conversions

User avatar
ajsimmo
Trader
Posts: 2074
Joined: 23 Mar 2009, 14:06
80-90 Mem No: 6542
Location: Isle of Arran
Contact:

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by ajsimmo »

silverbullet wrote:The early non-suffix heads might well be the small-valve DF items.
What's the engine code? (Not definitive but it all helps)
Sent from my S60 using Tapatalk
DF is suffix B. No suffix is usually early DG with the smaller combustion chamber.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
The Campershack - Just T3s
WBX Rebuilds, Upgrades & Engine conversions

User avatar
silverbullet
Trader
Posts: 14087
Joined: 08 Jun 2009, 09:51
80-90 Mem No: 6908
Location: Surrey Syncronaut #156
Contact:

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by silverbullet »

ajsimmo wrote:
silverbullet wrote:The early non-suffix heads might well be the small-valve DF items.
What's the engine code? (Not definitive but it all helps)
Sent from my S60 using Tapatalk
DF is suffix B. No suffix is usually early DG with the smaller combustion chamber.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
I bow to your greater experience, I've done very few 1.9 motors and nothing with the early cooling system!

Sent from my S60 using Tapatalk
85 syncro Caravelle twin slider Oettinger T3200E-6
90 SA Microbus supercharged wbx/UN1 project
52 Audi A2 1.4 SE with lots of toys

http://www.025motorsport.com

User avatar
itchyfeet
Posts: 12391
Joined: 23 Jul 2007, 17:24
80-90 Mem No: 12733
Location: South Hampshire

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by itchyfeet »

lucas wrote:Thanks for the reply, the valves were certainly not recessed into the head like the in the picture, I did spend a fair bit of time with the grinding paste ensuring no pitting in the seats so would have sparred this. So it sounds like a follower issue? But all 4? How do I go about confirming/ fixing that?

if the engine is out then get it up at an angle with the head raised and release rocker shaft , the push rods will then sit in the centre of the lifters by gravity and you can check visually with a torch as said.

If it's in the vehicle release the rocker shaft and lift the push rod with a screwdriver as a lever until you feel it seated, fiddly as when one is in the others fall out but can be done with patience.

ImageP1040852 by Paul_Barr, on Flickr

ImageTappet preload by Paul_Barr, on Flickr

as I said USB endoscope works well and they are quite cheap.

Imageendoscope tappet by Paul_Barr, on Flickr

ImageP1090083 by Paul_Barr, on Flickr
1988 DG WBX LPG Tin Top
1989 DJ digijet WBX Holdsworth Villa 3 Pop Top
itchylinks

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

Thanks mate, I'm back home tomorrow night, can't wait to try that!

Lucas
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

lucas
Posts: 19
Joined: 25 Nov 2006, 17:36
80-90 Mem No: 0
Location: Perth, Western Australia.

Re: Need some advice after a 13 year absence from the forum!

Post by lucas »

Guys, done! Thanks for your help. Can't believe it as as simple as the pushrods were not seated in the lifters properly!

All done now, must have missed a plug or something because she's not running well.

There has been an engine change at sometime so not all wiring was connected. Is there a code on the colour of the multi plugs? Ie there is a blue one on the left hand side of the engine I don't know where it goes!
1991 ex telecom syncro. 2.1 engine replaced with a 1.9 at some time, has never run right since.

Post Reply